Kuinka kanat lisääntyvät? - Kanan lisääntyminen - Parittelu, haudonta ja syntymä (video mukana) (2023)

Kuinka kanat lisääntyvät? - Kanan lisääntyminen - Parittelu, haudonta ja syntymä (video mukana) (1)

Katso tiedostot kohteelleKanat ja kukot

Jos asut kanojen kanssa tai olet löytänyt orvoiksi jääneitä kananmunia, saatat ihmetellä: ""Miten kanat syntyvät?’’ Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on varmistaa, että munat ovat todellakin hedelmöittyneet. Kun se on vahvistettu, on olemassa joukko suosituksia, jotka on otettava huomioon alkion asianmukaisen kehityksen varmistamiseksi.

Lisätietojamiten kanat pariutuvatja lisääntyä sekäkananmunien siitosprosessi, jatka lukemista täällä AnimalWisedissa.

Saatat myös olla kiinnostunut:Kuinka perhoset lisääntyvät?

Sisällys

 1. Kanan lisääntymiskierto
 2. Kauanko kananmunan kuoriutuminen kestää?
 3. Hedelmöitetyn munan osat
 4. Miten kanat munivat?
 5. poikavauva syntymässä
 6. Kananmunat eivät kuoriudu 21 päivän jälkeen
 7. Poikasten hoitoa

Kanan lisääntymiskierto

Ennen kuin selitämme kanojen syntymän, analysoidaan, kuinka kanat lisääntyvät. Kana syntyy kaikkien munien kanssa riippumatta siitä, onko mukana kukko vai ei.Voiko kana munia ilman uroskukoa? Teknisesti kyllä. Näiden munien hedelmöittyminen voi kuitenkin tapahtua vain kukon avulla. Jos ei, muna pysyy munana eikä siitä synny poikasta. Lue, kuinka kanat parittelevat.

Miten kanat hedelmöittävät munia?

Kanat menevät läpimunasolujen lisääntyminen, joka viittaa munimiseen. Linnun lisääntymisjärjestelmä on hyvin erilainen kuin nisäkkäiden, erityisesti siksi, että niillä ei ole penistä tai emätintä. Sen sijaan lintujen sukuelimiin kuuluvat kivekset ja munasarjat, jotka sijaitsevatkloaka(kammio linnun ruumiin sisällä). Esimerkiksi kukossa on pieni reikä, jonka kautta se siirtää siittiöt kanan munanjohtimeen hedelmöitettäväksi, tätä prosessia kutsutaan myös ""kloakan suudelma’’.

Kanan parittelurituaali alkaa kukolla hyppimällä ja naksuttamalla kanan ympärillä ennen kuin se nousee sen selkään. Siksi, jos huomaat kukkosi tanssivan kanan ympärillä, hän onseurusteluahänen. Kun se on nostettu, hän antaa kanalle kloakaan suudelman ja kyllästää kanan.

Jos haluat lisätietoja, suosittelemme lukemaan artikkelimme, jossa keskustelemme kaikesta, mitä sinun tarvitsee tietäämunasoluiset nisäkkäät.

Mistä tietää, onko muna hedelmöitetty?

Yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä kananmunien suhteen on ""Ovatko syömämme kananmunat hedelmöittyneitä?’’ Ei, suurin osa supermarketeista ostamistamme munista tulee kanaviljelmiltä, ​​joilla ei ole kukkoja, joten meillä ei ole riskiä, ​​että yksikään niistä hedelmöittyisi. Toisaalta, jos ostat munia tilalta, jossa on sekä kukkoja että kanoja, voi olla mahdollista, että munat hedelmöityvät. Mutta miten voit kertoa?

Ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tietää, on se, että munasta syntyäkseen kananmuna on haudettava. Joten jos munaa ei haudota kana, voidaan epäillä, että muna ei ole hedelmöittynyt tai jos on, se ei ole kehittymässä. Epäselvissä tapauksissa voit käyttää aOvaScopevalaisemaan munan kokonaan, jolloin voit analysoida sen sisältä. Jos sinulla ei ole OvaScopea, voit käyttää taskulamppua pimeässä huoneessa. Jos huomaat hämähäkin jaloissa samanlaisen täplän, tämä on merkki siitä, että kehittyvä alkio on läsnä ja muna on hedelmöitetty. Jos sitä ei inkuboida, kasvu kuitenkin katkeaa.

Voit myös selvittää, onko munasolu hedelmöitynyt, murtamalla se auki. Munankeltuaisessa on kohta nimeltäänitulevy, joka on paikka, jossa siittiöt tulevat munasoluun. Jos hedelmöittämätöntä, täplä näyttää valkoiselta ja pieneltä (2-3 senttimetriä). Kuitenkin, jos muna on hedelmöitynyt, huomaat eräänlaisen aukon, jossa on selkeä keskusta ja jota ympäröi valkoinen ääriviiva.

Kuinka kanat lisääntyvät? - Kanan lisääntyminen - Parittelu, haudonta ja syntymä (video mukana) (3)

Kauanko kananmunan kuoriutuminen kestää?

Poikaset kuoriutuvat täysin kehittyneinä silmät auki. Lisäksi he pystyvät melkein heti kävelemään ja syömään yksin. Thekanan itämisaika on noin 21 päivää, jolloin munan pitäisi kuoriutua. On kuitenkin mahdollista, että tämä prosessi voi viivästyä viikolla sopimattomien lämpötilojen vuoksi.

Jos olet löytänyt orvoiksi jääneitä munia eikä kana ole paikalla,munahautomoon tarpeen munan selviytymisen varmistamiseksi. Muista, että sinun on käännettävä muna manuaalisesti päivästä 0-18 varmistaaksesi, että lämpötila jakautuu hyvin. Suosittelemme munan kääntämistä tunnin välein tai vähintään kolme kertaa päivässä. Näiden käännösten ei pitäisi olla 360 astetta, vaan pikemminkin38-45º. Jos haluat lisätietoja kananmunien kotihautomisesta, suosittelemme ottamaan yhteyttä erikoistuneeseen eläinlääkäriin.

Jatka lukemista löytääksesimiten kanat syntyvät:

Hedelmöitetyn munan osat

Kun muna on hedelmöitetty, alkio alkaa kehittyä. Tässä vaiheessa on normaalia ihmetellä, kuinka poikanen saa ruokaa ja kasvaa munassa. Munan osia, jotka tarjoavat heille mahdollisuuden, ovat:

 • Kuori: sen tehtävänä on suojata sen sisältöä.
 • Albumiini: vastaa kirkasta ja on pääasiallinen ravinnonlähde, joka koostuu enimmäkseen proteiinista.
 • Vasikka: on keltuainen ja se on osa, joka vastaa poikasen ruokinnasta.
 • Lapsivesi: suojaa alkiota ja antaa sen liikkua.
 • Kammio tai ilmakenno: estää bakteerien pääsyn kuoreen.
Kuinka kanat lisääntyvät? - Kanan lisääntyminen - Parittelu, haudonta ja syntymä (video mukana) (4)

Miten kanat munivat?

Kuten olemme jo maininneet, kana munii munansa kloakaan tai tuuletusaukon läpi noin 21 päivän inkuboinnin jälkeen. On myös tärkeää huomata, että kana ei muni enempää kuin yhden munan päivässä. Lisäksi valolla on valtava vaikutus siihen, milloin kanat munivat, ja tästä syystä kanat munivat yleensä enemmän kevät- ja kesäkuukausina pidempinä päivinä.

Miten kana syntyy?

Muutaman viime päivän aikana munassa poikanen omaksuu sopivan asennon kuoriutuakseen nokka oikean siiven alapuolella. Juuri ennen kuoriutumista poikanen vie jo melkein koko munatilan, paitsi niin sanotun ilmakammion. Lisäksi se on myös imenyt melkein kaikenkeltuainen, joka koostuu proteiinista ja rasvasta. Imeytyminen tapahtuu sitten vatsaontelossa ja aiheuttaa sarjan supistuksia, jotka ajavat pään ulos nokka ylöspäin oikealle päin.

Tämä prosessi päätyy rikkomaan allantoidin, joka on ulkoinen alkion kalvo, joka suorittaa erittymiseen ja hengitykseen liittyviä toimintoja. Alkutauon jälkeen hiilidioksiditasot nousevat, mikä toimii ärsykkeenä, jolla poikanen alkaa hengittää keuhkojensa kautta. Lisäksi, rikkomalla ilmakammion, poikanen voi alkaa pilkkoa sitä.

Noin 24 tunnin kuluttua keuhkohengityksen alkamisesta poikanen alkaa kuoriutua ja siristaa. Munankuori aukeaa sitten myötäpäivään. Tämä prosessi voi kestää10-20 tuntia. Jos munaa on useampi kuin yksi, kaikki eivät kuoriudu samanaikaisesti. Kun poikanen onnistuu murtamaan kuoren kokonaan, jälkeläiset jättävät munan sekä märkänä että väsyneenä.

poikavauva syntymässä

Jotta ymmärrät paremmin kanojen syntymän, suosittelemme katsomaan seuraavan Gaia Shrinen YouTube-videon, joka näyttää tämän prosessin. Lisäksi näemme, kuinka kana voi auttaa poikasensa kuoriutumaan.

Kuinka kanat lisääntyvät? - Kanan lisääntyminen - Parittelu, haudonta ja syntymä (video mukana) (5)

Kananmunat eivät kuoriudu 21 päivän jälkeen

Jos poikasellasi onei vielä kuoriutunut 21 päivän jälkeen, se voi johtua inkubaatio- tai lämpötilaongelmasta. Jos näin tapahtuu, on todennäköistä, että poikanen on heikko tai kuollut. Jos huomaat, että kuori on hieman rikki ja toiminta on keskeytynyt 12 tunniksi, sinun on ehkä tarjottava poikaselle apua. Poista tässä tapauksessa kuoren palaset varovasti pinseteillä. Tätä prosessia ei aina suositella, koska tässä keuhkohengityksen ja ihon kutinan alkuvaiheessa interventio voi tukehduttaa kananvauvan.

Jos äiti on haudontanut munaa, hän todennäköisesti yrittää auttaa jälkeläisiä. Tässä tapauksessa sinun ei pitäisi puuttua asiaan.

Saatat myös olla kiinnostunut artikkelistamme, jossa keskustelemmemiksi kanat syövät omia munia?

Poikasten hoitoa

Kun poikanen on syntynyt, työsi ei ole ohi. Jos poikaset ovat äitinsä kanssa, hän huolehtii niistä. Tässä tapauksessa sinun tarvitsee vain varmistaa, etteivät muut kanat ja kukot häiritse jälkeläisiä.

Jos kyseessä ovat orvot poikaset, sinun on kuitenkin järjestettävä niille asunto. Tämä sisältää puhtaan kotelon sopivassa lämpötilassa. Ensimmäisen kuukauden ajan haudutusalueen lämpötilan tulee vaihdella välillä90-95 ºF/32-35 ºC. Kuukauden kuluttua laske tätä lämpötilaa 5 astetta. Varmista, että tämä kotelo ei ole liian korkealla maasta, koska poikaset voivat pudota.

Poikasilla tulee aina olla vettä ja ruokaa saatavilla. Tarjoa poikaselle aluksi maissijauhetta. Muita huomioitavia tekijöitä ovat:

 • 2-4 viikon kuluttua syntymästä poikaset alkavat kehittää höyheniä. Koska nämä höyhenet näyttävät ulkonäöltään lämpöä varten, ne voidaan siirtää normaaliin kananhoitoon.
 • 8 viikon iässä niille kasvaa täysikasvuinen höyhenpeite, ja niille voidaan ruokkia poikasten kasvattamiseen tarkoitettua seosta.
 • 5 kuukauden iässä ne ovat sukukypsiä.

Suosittelemme, jos havaitset outoa käyttäytymistä tai oireita, erityisesti kehittyvissä poikasissaneuvottelemalla eläinlääkäriltäsi.

Jos haluat lukea vastaavia artikkeleitaKuinka kanat lisääntyvät?, suosittelemme vierailemaanRaskauskategoria.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 16/12/2023

Views: 6173

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.